Gruntowne odkamienianie - takie odkamienianie polega na włączeniu programu odkamieniania oraz dodatkowo wyciągnięciu podzespołów i zanurzeniu bezpośrednio w pojemniku z roztworem gdzie odkamienianie automatyczne nie poradzi sobie z tym.
Czyszczenie i regulacja młynka- taka czynność jest bardzo potrzebna ze względu na wilgoć w ekspresie i kawę która jest tłusta. Po jakimś czasie żarna w młynku i wylot zmielonej kawy zalepiają się , co powoduje mniejszą ilość mielonej i dozowanej kawy w zespole zaparzania.
Wymiana uszczelnień- uszczelnienia odgrywają bardzo ważną role w ekspresie. Dzięki sprawnym uszczelnieniom na połączeniach w ekspresie zachowane jest odpowiednie ciśnienie, które bardzo wpływa na jakość parzonej kawy.
Czyszczenie i smarowanie zespołu zaparzającego – konserwacja zespołu zaparzającego ma wiele wpływających czynników na działanie ekspresu jak i jakość parzonej kawy. Ważne jest aby zespół zaparzający był czyszczony pod wodą bieżącą i systematycznie smarowany smarem spożywczym. Czyszczenie i smarowanie bloku zaparzającego ma wpływ na żywotność mechanizmu napędzającego oraz w niektórych modelach np. Saeco wpływa na jakość kawy, ponieważ został tam zastosowany algorytm dozujący kawę względem poboru prądu przez mechanizm napędzający.
Temperatura kawy- bardzo ważny warunek, który musi być spełniony do zaparzenia aromatycznej kawy to odpowiednia temperatura. Sprawdzamy temperaturę bojlera jak i temperaturę kawy na wylocie z wylewki. Za każdym razem zmieniamy pastę termo-przewodzącą, która po czasie straciła swoje wartości. Zdarza się czasami tak ,że sam czujnik NTC stracił swoje wartości .
Ilość dozowanej kawy- zdarza się tak,że ekspres z czasem dozuje mniejszą ilość kawy do filiżanki. Przyczyną może być przepływomierz, który zlicza impulsy i informuje moduł ile wody zostało przepuszczone przez układ.
Czyszczenie– w czasach wiecznego pośpiechu zapominamy o higienie naszego automatu do kawy. W środku potrafią się dziać kosmiczne rzeczy takie jak. Pleśń, robaki. Ekspres nie jest wynalazkiem perpetuum mobile i od czasu do czasu gdzieś wyspie się kawa, pocieknie woda , a to idealne warunki dla grzybów i robaków. Nie zdajemy sobie sprawy z tego co czyha na nas w środku ekspresu. Bardzo często w wylewkach osadza się osad z kawy ze względu na to, że kawa nie jest czysta jak woda. Pozostałości, które zalegają w wylewce potrafią zapchać dyszę. Kiedy tego osadu nazbiera się bardzo dużo i pozostawiamy taki ekspres bez włączania na okres 3-4 dni w wylewce zaczyna rozmnażać się pleśń, którą potem pijemy. Skutkiem tego są bóle brzucha, biegunka, wymioty itp. – pamiętajmy więc o systematycznych konserwacjach bo w grę wchodzi również nasze zdrowie!
Zawory ciśnieniowe- zawór ciśnieniowy jak sama nazwa wskazuje steruje( otwiera się) ciśnieniem. Dzięki zaworom ciśnieniowym instalacja wodna ma sens istnienia. Zawory ciśnieniowe odgrywają dużą rolę odpowiadającą za jakość kawy. Jeżeli jakikolwiek zawór ciśnieniowy będzie przepuszczał wodę, wtedy zaś nie uzyskamy odpowiedniego ciśnienia do zaparzenia aromatycznej kawy.