Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres nie spienia mleka co widoczne jest gołym okiem. Objawy takie jak : chlapanie mlekiem, nie spienia mleka tylko gotuje świadczą o problemie z układem mlecznym bądź samym spieniaczem. Poniżej najczęstrze problemy, które towarzyszą przy spienianiu mleka.
Jeżeli nie odkamieniamy na czas ekspresu bądź wcale , wtedy zaś nie unikniony jest problem ze spienianiem mleka. Kamień osadza się na grzałce bądź bojlerze robiąc za izolator, który blokuje przepływ ciepła do wody. Bojler czy też grzałka nagrzewa się do odpowiedniej temperatury, która jest kontrolowana przez czujnik temperatury NTC , który zamocowany jest na zewnątrz ściany grzejnej. Bojler nagrzeje zewnętrzną stronę do zadanej temperatury ale nie będzie już w stanie nagrzać bojlera wewnątrz aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie do spieniania mleka . Dlatego ważne jest to aby systematycznie odkamieniać ekspres i co najważniejsze odpowiednimi środkami. Zakazane jest odkamienianie ekspresów kwaskiem cytrynowym czy też octem. Te 2 specyfiki w jakiś sposób radzą sobie z kamieniem ale tylko i wyłącznie w urządzeniach z otwartym elementem grzejnym takim jak np. czajnik , żelazko itp. Stosowanie kwasku cytrynowego czy też octu zabronione jest w ekspresach ze względu na to iż te 2 produkty odklejają kamień od powierzchni i w bardzo długim czasie rozpuszczają go. W ekspresie występują bardzo małe przekroje przepływu wody, które poprzez długie Rozpuszczenie się kamienia mogą spowodować zaczopowanie króćców , zaworów itp. co w ostateczności skończy się wizytą w serwisie.
Bardzo często zdarza się ,że klienci nie dbają o higienę układu mlecznego. Bardzo ważne jest czyszczenie spieniacza, automatyczne jak i ręczne. Niestety ekspresy z systemami czyszczenia układu mlecznego nie są w stanie nam wyczyścić spieniacza w 100 %. Ważne jest aby taki spieniacz w miarę możliwości rozebrać na części pierwsze i co jakiś czas ( w zależności od użytkowania) zamoczyć w rozworze wody i płynu na ok. 2-3 h w celu oczyszczenia.
Spieniacz automatyczny Cappuccinatore jest najbardziej czuły na mikro rozszczelnienia. Po dłuższym czasie użytkowania, uszczelnienia króćców jak i pojemników zużywają się poprzez wycieranie. Niestety spieniacze nie są wykonane z niezniszczalnego materiału i też po dłuższym użytkowaniu wycierają się bądź poprzez temperaturę gubią swoje parametry gabarytowe.
Jeżeli podczas spieniania wystąpi jakakolwiek nieszczelność to w przypadku spieniaczy automatycznych cappuccinatore, spieniacz nie będzie w stanie zaciągnąć nam mleka i efektem tego będzie tzw. „plucie” mlekiem i powietrzem.