Lurowata kawa w ekspresach philips to choroba bardzo znana. Po dłuższym użytkowaniu odczuwalny jest spadek jakości kawy.
Dzieje się tak na wskutek zużycia/ wytarcia żaren młynka. Kiedy żarna zostaną wytarte, powiększa się odległość między górnym, a dolnym żarnem młynka co skutkuje grubszym mieleniem ziaren kawy. Grube mielenie kawy jest powodem niskiej jakości kawy, aby temu zapobiec użytkownik ma dostęp do pokrętła regulacji grubości mielenia w pojemniku ziaren. W trakcie pracy młynka wciskamy pokrętło grubości mielenia i przekręcamy o1 ziarenko w stronę mniejszego ziarenka. Po zmianie regulacji mielenia, koniecznie musimy przygotować min. 4 kawy aby zmiana grubości mielenia była odczuwalna.
Następnym czynnikiem w ekspresach philips wpływającym na jakość kawy jest tzw. system „auto dose”. Koniecznie musimy dbać o przepłukiwanie, smarowanie i okresową konserwację zespołu zaparzającego. Jeżeli zespół parzenia będzie zaklejony kawą, bądź będzie suchy (nie nasmarowany) wtedy zaś mechanizm napędowy zespołu zaparzającego będzie miał większę opory podczas kręcenia silnikiem, a system „auto dose” wyłapie ten problem i obniży czas mielenia młynka, a co za tym idzie dozowanie mniejszej ilości zmielonej kawy do zaparzenia.