Dla wielu przygotowanie kawy stanowi swego rodzaju rytuał. Niezależnie od tego, czy pijemy ten napar na pobudzenie, umilenie popołudniowego relaksu, czy jako smaczny dodatek do plotek z przyjaciółmi – napój ten stanowi ważny element dnia w większości domów.
Ekspresy do kawy stają się coraz bardziej popularne, ponieważ ludzie zdają sobie sprawę, że kawa to nie tylko napój, ale styl życia. Aby móc cieszyć się kawą przez długi czas i czerpać z niej jak najwięcej przyjemności, należy odpowiednio konserwować ekspres do kawy. Pozwoli to nie tylko zapewnić prawidłowe działanie urządzenia, ale także pomoże uzyskać bardziej spójną i smaczną filiżankę kawy.
Regularna konserwacja ekspresu do kawy, niezależnie od tego, czy jest to ekspres przelewowy, czy do espresso, ma zasadnicze znaczenie. Celem jest zapobieganie gromadzeniu się olejów i minerałów w urządzeniu, a także zapewnienie, że wszystkie elementy działają tak, jak powinny. Niektóre części, takie jak filtr wody w ekspresie do kawy, mogą wymagać okresowej wymiany.
Marka Melitta to niemiecka marka ekspresów do kawy, która powstała w 1908 roku w Dreźnie. Melitta Benz – założycielka firmy – dążyła do tego, aby kawa była pozbawiona fusów. To doprowadziło ją do wynalezienia pierwszego na świecie ekspresu typu drip, który służył do parzenia kawy metodą przelewową. Urządzeniem był miedziany garnek z otworami na dnie, wyłożony bibułką, przez którą przedostawał się napar, ale hamował wydobywanie się fusów.
Obecnie Melitta stanowi czołówkę wśród producentów ekspresów do kawy. Urządzenia łączą w sobie funkcjonalność i design. W gamie produktów znajdują się zarówno ekspresy przelewowe, jak i automatyczne. Warto wspomnieć, że oryginalnym wytworem marki Melitta jest system Bean Select, dzięki któremu możemy korzystać z dwóch rodzajów ziaren w tym samym czasie.
Aby zapewnić prawidłowe działanie ekspresów do kawy, należy rozpocząć od analizy ich cech konstrukcyjnych i przyczyn awarii. Najczęściej awarie są spowodowane tym, że urządzenie nie jest odpowiednio serwisowane.
Główne potencjalne problemy można podzielić na dwie grupy:
Aby zapobiec tym problemom, należy regularnie wymieniać materiały eksploatacyjne (filtry) oraz utrzymywać sprzęt w czystości.
Regularne serwisowanie ekspresów do kawy jest konieczne, aby utrzymać ich optymalne działanie, zwiększyć ich wydajność i wydłużyć okres eksploatacji.
W przypadku ekspresu istotne jest regularne czyszczenie jego części, ponieważ mogą one mieć bezpośredni wpływ na jego działanie. Na przykład portafilter powinien być czyszczony codziennie. Nie należy go odkładać bez czyszczenia, lecz czyścić natychmiast po użyciu, ponieważ resztki fusów mogą zatkać jego otwory, wpływając na jakość przygotowywanego napoju. Również tacka ociekowa powinna być codziennie opróżniana, ponieważ wyłapuje ona nadmiar wody z portafiltera. Głowice grup mogą wymagać przepłukania środkiem czyszczącym każdego wieczoru po użyciu. Nie należy zapominać o tym, aby system spieniania mleka był regularnie czyszczony.
Młynek również wymaga regularnej konserwacji, aby uzyskać świeżo zmielone ziarna do filiżanki naparu. W przypadku młynków używanych w kawiarniach o dużym natężeniu ruchu może to oznaczać codzienne lub cotygodniowe czyszczenie i wymianę części.
Raz w miesiącu do ekspresu do kawy należy wlać odkamieniacz. Na początku wydaje się, że procedura ta służy jedynie przedłużeniu żywotności samego ekspresu, ale w rzeczywistości ma ona również wpływ na jakość napojów pitnych. Jeśli nie odkamienimy ekspresu na czas, będzie się w nim gromadził kamień, który będzie wpływał zarówno na smak ulubionego napoju, jak i na działanie całego urządzenia.
Każdy ekspres potrzebuje takiej usługi jak serwis. Melitta nie jest wyjątkiem i mimo swojej funkcjonalności też czasem wymaga naprawy. Obecnie mamy dużą możliwość wyboru, ponieważ producenci i firmy serwisujące ekspresy oferują klientom wiele atrakcyjnych usług. Warto z nich skorzystać, ale należy pamiętać o tym, aby przed dokonaniem wyboru rozeznać się na rynku. Dobrze, aby serwis miał już doświadczenie – wtedy mamy pewność, że pracownik opiekujący się naszym sprzętem wie, co robi. Bardzo przydatna opcja to wycena naprawy. Niektóre serwisy oferują bezpłatną wycenę, dzięki czemu możemy zadecydować, czy chcemy wydać właśnie tę kwotę na naprawę naszego urządzenia.
Serwisant podczas wykonywania usługi zdejmuje obudowę i włącza maszynę. Robi to po to, aby jak najlepiej zdiagnozować przyczynę awarii. Na podstawie obserwacji sporządza raport i wycenę oraz przedstawia je klientowi. Gdy ten zaakceptuje koszty, technik przechodzi do czyszczenia, serwisu, konserwacji, a na końcu fazy testowej. Jeżeli urządzenie przejdzie pomyślnie ostatni etap, zostaje oddany klientowi.
Skąd wiadomo, że nasz ekspres wymaga serwisu lub naprawy? Zwykle pojawiają się subtelne sygnały, które niewykryte w odpowiednim czasie mogą prowadzić do poważniejszych awarii. Jeśli urządzenie nie pozwala na parzenie kawy w odpowiednio wysokiej temperaturze, zbyt głośno funkcjonuje, kawa – pomimo tej samej mieszanki – nie smakuje tak, jak wcześniej, mogą to być sygnały tego, że urządzenie nie działa prawidłowo.
Ekspresy do kawy są budowane tak, aby służyły przez lata i dostarczały wysokiej jakości napojów. Właściwa pielęgnacja i serwisowanie to jedyny sposób na zapewnienie, że urządzenie będzie nadal działać sprawnie.
Regularne serwisowanie ekspresów do kawy sugeruje się przeprowadzać raz w roku, ale w zależności od sposobu użytkowania urządzenia zalecamy przeprowadzanie go raz na pół roku. Podstawową korzyścią płynącą z regularnego serwisowania jest uniknięcie kosztownych napraw w przyszłości.
Nasi technicy obejrzą maszynę i sprawdzą, czy wszystkie jej części działają prawidłowo. Wyczyszczą ekspres, wymienią wszystkie zużyte części, jeśli zajdzie taka potrzeba naprawią uszkodzony sprzęt i dokładnie przetestują, aby upewnić się, że wszystko działa prawidłowo.