Konserwacja zespołu zaparzającego Saeco

4.1/5 - (87 votes)

Zespół zaparzający potrzebuje systematycznej konserwacji.

Konserwacja polega na rozebraniu zespołu zaparzającego na części pierwsze, dokładnemu wyczyszczeniu, nasmarowaniu oraz wymianie wszystkich oringów.

Akurat konserwacja w Saeco jest bardzo ważna, a przede wszystkim kondycja napędu zespołu zaparzającego jak i samego zespołu. Po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna robić słabszą kawę. Dzieję się tak ponieważ Saeco wykorzystuje algorytm poboru prądu do dozowania kawy. Jeżeli zespół zaparzający jest suchy, w napędzie wysechł smar wtedy zaś silnik pobiera większą ilość prądu do przekręcenia zespołu zaparzającego przez co ekspres myśli,że nasypał za dużo kawy i zmniejsza dawkowanie kawy.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/487b226f429c9d7e1389e3fce0a2.jpg

1.Rozkręcanie zespołu zaparzającego.

Aby rozebrać zespół zaparzający na części pierwsze musimy odkręcić 3 śrubki zaznaczone czerwoną strzałką. Po odkręceniu śrubek musimy wysunąć górną głowice (tłok) z blokad. W następnym, ostatnim kroku odkręcamy złączkę zespołu zaparzającego.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/52276901_687607238321053_3915433989673844736_n-1.jpg

2. Sito i Oring Tłoka

Mając wyciągniętą głowice, odkręcamy śrubkę mocującą sito tłoka i czyścimy, oraz wymieniamy Oring tłoka na nowy smarując go smarem spożywczym.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/781c10ca339111e698b8d48564596825_b9d3030f256b11e89104bb000bb757a9-1.jpg

3. Zawór ciśnieniowy SBS

Na górnej części głowicy zamieszczony jest zawór ciśnieniowy SBS. Konieczne jest aby ten zawór odkręcić zgodnie z odwrotnym ruchem zegara i solidnie wyczyścić.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/52440847_259192321668381_4436639356354035712_n.jpg

4. Smarowanie prowadnic

Po wyczyszczeniu prowadnic z resztek kawy, smarujemy solidnie prowadnice zespołu zaparzającego.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/52917284_2318521521521072_3112651443241222144_n.jpg

5. Po konserwacji zespołu zaparzającego Saeco.

Tak powinien wyglądać zespół zaparzający po konserwacji.

(Biały smar został zastosowany w celach pokazowych)

4.1/5 - (87 votes)

Zobacz nasz BLOG

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek