Konserwacja zespołu zaparzającego Saeco

Zespół zaparzający potrzebuje systematycznej konserwacji.

Konserwacja polega na rozebraniu zespołu zaparzającego na części pierwsze, dokładnemu wyczyszczeniu, nasmarowaniu oraz wymianie wszystkich oringów.

Akurat konserwacja w Saeco jest bardzo ważna, a przede wszystkim kondycja napędu zespołu zaparzającego jak i samego zespołu. Po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna robić słabszą kawę. Dzieję się tak ponieważ Saeco wykorzystuje algorytm poboru prądu do dozowania kawy. Jeżeli zespół zaparzający jest suchy, w napędzie wysechł smar wtedy zaś silnik pobiera większą ilość prądu do przekręcenia zespołu zaparzającego przez co ekspres myśli,że nasypał za dużo kawy i zmniejsza dawkowanie kawy.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/487b226f429c9d7e1389e3fce0a2.jpg

1.Rozkręcanie zespołu zaparzającego.

Aby rozebrać zespół zaparzający na części pierwsze musimy odkręcić 3 śrubki zaznaczone czerwoną strzałką. Po odkręceniu śrubek musimy wysunąć górną głowice (tłok) z blokad. W następnym, ostatnim kroku odkręcamy złączkę zespołu zaparzającego.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/52276901_687607238321053_3915433989673844736_n-1.jpg

2. Sito i Oring Tłoka

Mając wyciągniętą głowice, odkręcamy śrubkę mocującą sito tłoka i czyścimy, oraz wymieniamy Oring tłoka na nowy smarując go smarem spożywczym.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/781c10ca339111e698b8d48564596825_b9d3030f256b11e89104bb000bb757a9-1.jpg

3. Zawór ciśnieniowy SBS

Na górnej części głowicy zamieszczony jest zawór ciśnieniowy SBS. Konieczne jest aby ten zawór odkręcić zgodnie z odwrotnym ruchem zegara i solidnie wyczyścić.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/52440847_259192321668381_4436639356354035712_n.jpg

4. Smarowanie prowadnic

Po wyczyszczeniu prowadnic z resztek kawy, smarujemy solidnie prowadnice zespołu zaparzającego.

//ekspresowy-serwis.pl/wp-content/uploads/2019/10/52917284_2318521521521072_3112651443241222144_n.jpg

5. Po konserwacji zespołu zaparzającego Saeco.

Tak powinien wyglądać zespół zaparzający po konserwacji.

Zobacz nasz BLOG